Özellikle Rectus Abdominis kaslarını çalıştıran izole bir karın egzersizi olan Plank, dilimizde tahta anlamına gelmektedir. Bu hareketle yalnızca belli bir pozisyonda sabit durarak karın kaslarınızı etkili şekilde çalıştırmak mümkün. Spor yapmaya yeni başlamış kişiler için pek sevilmeyen bir harekettir. Ancak zaman içerisinde hareketin sevileceğinden eminiz. Ne de olsa güçlenip, geliştikçe hareket daha kolaylaşacak ve plank pozisyonunda kaldığınız süre artacaktır.

plank

Plank Nasıl Yapılır?

Bir mata veya yumuşak ve düz zemine yüz üstü yatın. Ön kollarınızı matın üzerine yerleştirin. Dirseklerinizi, omuzlarınızın alt hizasında kalacak şekilde ayarlayın. Ayaklarınızla birlikte bacaklarınızı yere koyun. Dümdüz bir çizgideymişsiniz gibi gövdenizi yukarı kaldırın ve pozisyonunuzu koruyun.

Faydaları Nelerdir?

Ekipmansız bir şekilde, yalnızca kendi vücut ağırlığınızla yapılabilen bu egzersizin birçok faydası vardır. Egzersiz programınızın çok az bir kısmını ayırarak, bu faydalara erişebilme imkanınız olacaktır.

  1. Öncelikle bu egzersiz için, kabaca karın kaslarımızdan bahsetmek istiyoruz. Karın kaslarımızın en dış katmanı External Oblique’dir. Bu katmanın altında Internal Oblique yer alır. Internal Oblique katmanının altında ise Rectus Abdominis kasıyla birlikte Transversus Abdominis kası gözükür. Plank hareketi doğrudan Rectus Abdominis kasını çalıştırmayı hedefleyen bir egzersizdir. Egzersiz izole olduğu için çok etkili bir şekilde kasımızı çalıştırır.
  2. Bu egzersiz sayesinde daha sağlıklı bir duruşa sahip olabilirsiniz. Karın kaslarımızın omurga sağlığı için önemli kas grubu olduğu şüphe götürmez bir gerçektir. Bu doğrultuda plank hareketini egzersiz programınıza ekleyebilirsiniz.
  3. Vücudunuzu daha iyi kontrol etmenizi sağlar. Aynı zamanda dengenizi geliştirir.
  4. Bir diğer faydası ise beyin kasınızla alakalı desek yeridir. Günden güne plank sürenizi artırmak disiplin ve sabır ister. Daha çok süreyle hareketi uygulamak zihinsel olarak sizi güçlendirebilir.
  5. Bu egzersiz sayesinde karın kaslarınızın dayanıklılığını geliştirebilir ve ölçebilirsiniz. Haftadan haftaya, aydan aya kaç saniye durabildiğinizi not edin. Farkı kendiniz göreceksiniz. Ancak aşırı egzersizden kaçının her şeyi dozunda yapmak en önemlisi 🙂

Egzersiz yapmanın en temel mantığı her zaman sağlığınız olsun. Her sporu, yediğiniz her besini ve diğer birçok şeyi sağlığınızı birincil öncelik haline getirerek size uygun olup olmadığını bilmelisiniz. Eğer bir sağlık sorununuz varsa mutlaka doktora danışın. Sağlıklı spor için bilmeniz gerekenler yazımıza da göz atabilirsiniz.

Yorumlar kapalı.