Archive

Haziran 2022

Browsing

İster hayatınız boyunca birçok kez bisiklet sürmüş olun. İsterseniz de ilk kez bisiklet sürmek istiyor olun. Bisiklet sürmenin faydalarının neler olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Bu yüzden merakınızı gidermek için bisiklet sürmenin faydaları ve dikkat edilmesi gerekenleri, sizinle paylaşıyoruz.

Bisiklet Sürmenin 7 Faydası

  1. Aerobik dayanıklılığınızı geliştirir.
  2. Kalp sağlığınızı destekler.
  3. Kilo vermenize yardımcı olur.
  4. Kas kuvvetinizi artırır.
  5. Kemik ve eklem sağlığınızı geliştirir.
  6. Kaba motor becerilerinizi geliştirir.
  7. Postür bozukluklarını engellemeye yardımcı olur.
bisiklet sürmenin faydaları

Aerobik Dayanıklılığınızı Geliştirir

Vücudunuz egzersiz sırasında gerekli olan enerjiyi kazanmak için oksijen tüketecektir. Kısa süreli olmayan bisiklet sürüşlerinde aerobik dayanıklılığınız zaman içerisinde gelişecektir.

Kalp Sağlığınızı Destekler

Orta veya uzun süren bisiklet sürüşlerinizde, aerobik dayanıklılığınız gelişirken kalp sağlığınız desteklenecektir. Ayrıca dinlenik nabzınız (istirahat halindeki nabız) daha az olacaktır.

Kilo Vermenize Yardımcı Olur

Bisiklet sürmek neticesinde bir egzersizdir. Her egzersiz de olduğu gibi bisiklet sürerken enerji harcanır. Harcadığınız enerji sayesinde kilo kontrolü sağlayabilirsiniz. Hatta bisiklet sürme sayesinde fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.

Kas Kuvvetinizi Artırır

Bisiklet sürerken birçok kas grubunuz aktif ve koordineli bir şekilde çalışır. Örneğin: Quadriceps, hamstring ve soleus kasları. Belli bir periyotta doğru şekilde yapılan bisiklet sürüşleri, zaman içerisinde kas kuvvetinizi artıracaktır.

Kemik ve Eklem Sağlığınızı Geliştirir

Fiziksel aktiviteler veya egzersizler kemik ve eklem sağlığının gelişimine katkı sağlar. Bisiklet sürmenin faydaları arasında kemik ve eklem sağlığını geliştirmek de vardır.

Kaba Motor Becerilerinizi Geliştirir

Büyük kas gruplarının aktif şekilde çalıştığı bisiklet sürme egzersizinde kaba motor becerileri gelişir. Özellikle gelişim çağında olanların kaba motor becerileri daha verimli gelişecektir.

Postür Bozukluklarını Engellemeye Yardımcı Olur

Doğru duruş ile bisiklet sürmek, omurga sağlığını geliştirecek ve olası postür bozukluklarının önüne geçebilecektir.

bisiklet sürmek
Bisiklet Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özellikle egzersiz yoğunluğuna bağlı olarak, her egzersizde olduğu gibi hekime danışarak sağlığınızın yerinde olduğundan emin olun. Sele yüksekliğinize dikkat edin ve doğru sürüş pozisyonunu sağlayın. Lastiklerinizin doğru basınçta olduğuna emin olun. Özellikle fren olmak üzere, vites, gidon gibi tüm bisiklet parçalarının sağlam olduğundan emin olun. Hava şartlarına uyumlu kıyafet giyin. Kask, dizlik gibi koruyucu ekipmanları kullanın. Egzersiz yoğunluğunuza göre yanınıza su ve gıda alın.

Yararlanılan kaynaklar:
1
2