Günümüzde çokça duyduğumuz stretching kelimesinin Türkçe karşılığı esnetme, germedir. Stretching yani esneklik, eklem veya eklemler arasındaki mutlak hareket aralığını ve kaslardaki uzunluğu ifade eder. Esneklik egzersizleri ile kasın esnekliğini artırmak mümkündür.
Esnekliğin Unsurları
Esnekliğin belli unsurları vardır. Bunlardan bazıları aşağıdaki listede verilmiştir. Bu unsurlara göre esnekliğiniz değişiklik gösterir.
- Ligamentler
- Kas, tendon ve bağ
- Dokunun durumu
- Cinsiyet
- Yaş
- Vücut ısısı
Stretching (Esneklik) Çeşitleri
Dinamik ve statik olmak üzere iki çeşit stretching vardır. Bununla birlikte bu iki çeşidin alt başlıkları vardır. Peki dinamik ve statik esneklik nedir?
Dinamik esneklik: Eklemdeki hareket aralığında dinamik hareketleri gerçekleştirme işidir. Bu işi hareketli olarak yaparsınız. Örneğin tek bacağınızı düz bir şekilde yukarıya doğru, sürekli savurmak gibi.
Statik esneklik: Bu yazımızda aktif, pasif ve PNF statik esnekliği anlatacağız.
Statik Aktif Esneklik: Kasılarak belirli bir hareketi oluşturan kastaki gerginliği kullanarak, antagonist (zıt kas) kası gerer. Hiçbir şekilde yardım alınmadan kaslar işi yapar. Örneğin bacağınızı yukarıya doğru kaldırıp germek ve gerildiği yerde beklemek.
Statik Pasif Esneklik: Vücut ağırlığı veya ekipman yardımıyla gerdirme işidir. Örneğin sırtüstü uzanırken direnç bandı yardımıyla bacağınızı kendinize doğru germek.
PNF Statik Esneklik: Kasların hem gerilmesini ve kasılmasını içeren esneklik türüdür. Özellikle profesyonel birisiyle birlikte yapılır. Ancak direnç bandıyla da yapmak mümkündür. Antrenör eşliğinde yapılmasını öneririz.
Stretching (Esneklik) Egzersizlerin Faydaları
- Sakatlık riskini azaltır.
- Fiziksel aktivitelerdeki performansı artırır.
- Eklem hareket esnekliğini artırır.
- Kaslardaki kan akışını artırır.
- Kaslarınızı daha etkin kullanmanıza olanak sağlar.
Spor yapmanın faydalarını merak ediyorsanız buradan ilgili yazıya gidebilirsiniz.
Dikkat Etmeniz Gereken Bazı Hususlar
Öncelikle her zaman dediğimiz gibi güvenli egzersiz ortamı oluşturmalıyız. Güvenli egzersiz ortamının en başında bilinçli olmak gelir. Bunun yanında sağlığınızın iyi olduğundan, sakatlık riskinizin olmadığından emin olun. Profesyoneller ile birlikte çalışmanızı her zaman tavsiye ederiz. Bu kişiler antrenörler, fizik tedavi uzmanları gibi kişilerdir.
- Gerdirme egzersizlerinden önce ısınma yapın.
- Kaslarınızı çok hızlı germeyin. Yavaş yavaş germe işlemini uygulayın.
- Esnetme hareketleri ortalama 30 saniye olmalıdır.