Archive

Aralık 2021

Browsing

Herkesin bir kez olsun yaptığı şınav hareketi, dünyadaki en popüler egzersiz hareketi olabilir. En popüler olmasının nedenlerinden birisi şüphesiz her yerde kullanılabilir, faydalı bir hareket olmasıdır. Şınav bileşik bir harekettir. Çalıştırdığı hedef kaslar: Pectoralis Major, Sternal. Sinerjist kaslar: Pectoralis Major, Clavicular, Triceps Brachii, Anterior Deltoid. Stabilizatör kaslar: Rectus Abdominis, Obliques, Quadriceps. Bu yazılan kas grupları normal şınav içindir. Şınavın birçok farklı kasları çalıştıran varyasyonları vardır.

Şınav pozisyonu aşağıdaki görseldeki gibidir. Bu pozisyondan bel ve dizlerinizi bükmeden, dirseklerinizden yukarıya kalkıp tekrar inmeniz gerekiyor.

şınav nedir
şınav nasıl çekilir

Şınavın Faydaları Nelerdir?

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz kaslar gibi, tek hareketle birçok kası çalıştırmanız mümkündür.

Zamanla yüksek miktarda şınav çekerek, kuvvette dayanıklılığınızı artırabilirsiniz.

Kondisyon kazanmanıza yardımcı olabilir.

Kan akışını hızlandırmaya yönelik iyi bir harekettir.

Ön ısınmadan sonra, ağırlık öncesi şınavı egzersiz programınıza katarak daha iyi ısınabilirsiniz.

Spor salonunda, evde, bahçede, her yerde yapılabilirliği yüksektir.

Şınavımı Nasıl Geliştirebilirim?

Öncelikle hareketi ne kadar çok sayıda yapabiliyoruz? Bilmek lazım. Eğer hareketi hiç yapamıyorsanız, ilk olarak ayak parmak ucunuzun yerine dizlerinizin üstünde yapabilirsiniz. Egzersiz programınıza 3-4 set ve 1-12 tekrar arası yapabildiğiniz kadar olarak ekleyebilirsiniz. Bir başka seviye ise hareketi eğimli bir nesne veya yükselti yardımıyla yapmak olacaktır. El ve kollarınız zemin yerine o yükseltide olacak ve işiniz normale göre biraz daha kolaylaşacaktır.

İleri seviyedekiler için hareket sayısını artırmanın birçok alternatif yolu vardır. Örneğin üstünüze ağırlık alarak hareketi yapabilirsiniz. Bu doğrultuda zamanla tekrar sayılarınız artacaktır. Ancak doğru ağırlığı seçmeye ve düzgün yerleştirmeye dikkat edin. Başka bir örnek ise diğer varyasyonlardan yararlanabileceğinizdir. Hareketi farklı formlarda yapmak hem vücudunuzu daha çok güçlendirir hem de daha iyi kontrol etmenizi sağlayacaktır.

Başlangıç ve ileri seviyelerdeki hareket sayısını geliştirmeye yönelik ortak nokta ise kas kütlenizi artırmak ve yağ oranınızı düşürmektir. Ne kadar güçlü olursanız o kadar çok sayıda hareketi yapabilirsiniz. Ancak ne kadar güçsüz ve kilolu olursanız, sayılarınızı artırmak zor olacaktır.

Bilgilerin genel olarak yazıldığını hatırlatmak isteriz. Eğer bir sağlık sorununuz varsa mutlaka doktora danışınız. Egzersiz yapmada yetkin değilseniz gözetim altında egzersiz yapmanızı sağlığınız için tavsiye ederiz. Spora yeni başlıyorsanız buraya tıklayarak ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.
Herkese güvenli ve sağlıklı egzersizler.

Disiplin, Türk Dil Kurumu‘na göre birçok anlama gelmektedir. Örneğin, bir topluluğun düzenle ilgili yazılı veya yazısız kurallarına titizlik ve özenle uyması durumu. Ancak bu makalede inceleyeceğiniz yazı bunla alakalı olmayacak. İnceleyeceğiniz şeyler, hedeflerinize ulaşmaya çalışırken disiplinin rolü nedir? Disiplinin hayatınızdaki önemi nedir? Günlük yaşantınızda disiplinin faydaları nelerdir? Gibi sorulara cevap vereceğiz.

disiplin nedir

Disiplin Nedir?

Disiplin herhangi bir hedef için gösterdiğiniz sürekliliktir. Öyle ki bu süreklilik, yapılamayacak kadar çok ciddi bir sorun ortada yoksa sürekli devam eder. Disiplin, motivasyon değildir. Aksine moralinizin düşük olduğu zamanlarda bile disiplin, sizi harekette tutar. Hedefiniz, hayaliniz doğrultusunda canınız istemese bile eylemi sürdürmektir, disiplin. O gün ne kadar yorgun olursanız olun devam edebilmektir. Disiplinin üretkenliği ve çalışkanlığı artırdığı ortadadır. Ne kadar çok çalışırsanız hedefinizi başarma ihtimaliniz o kadar yükselir. Daha disiplinli olmak için kendinizin bu yönünü geliştirebilirsiniz.

Başarı, sadece her gün uygulanan bir disiplindir.

Jim Rohn

Disiplini Geliştirmenin Yolları

Eğer kendinizi disiplinden çok uzak hissediyorsanız küçük adımlarla başlamak daha doğru olacaktır. Yavaş ama sürekli bir şekilde bu konuda başarılı olabilirsiniz. Örneğin her sabah uyandığınızda yatağınızı toplayabilirsiniz. Ancak bunu 1 hafta, 1 ay değil mümkünse yıllarca sürdürmelisiniz. Başka bir örnek ise her gün içmeniz gereken su miktarını 3 ay boyunca düzenli tüketebilirsiniz. Bunlar gibi küçük şeylerle başlayıp kendinize göre daha zor görevler edinebilirsiniz.

Eğer bu konuda kendinizi tecrübeli hissediyorsanız sizi zorlayacak şeyleri uygulamanız daha doğru olacaktır. Özellikle bunu hedefiniz için çalışarak yapabilirsiniz. Örneğin hedefiniz, çok iyi bir basketbolcu olmak ise kendinize günlük, haftalık, aylık ve yıllık ek çalışma programı hazırlayabilir ve uygulayabilirsiniz. Ancak çalışmalarınızın gerçekçi adımlar, uygulanabilir olmasına da dikkat etmek gerekir. Örneğin 1 yıl boyunca her gün 10.000 şut çalışması yapmanız imkansızsa bunu kendinize görev edinmemeniz daha doğru olacaktır. Çünkü ne kadar disiplinli olursak olalım, insan olarak koyduğumuz küçük veya büyük hedefleri başarmamız, mutlu ve istikrarlı olmamızı sağlar.

Herkesin kişilik özellikleri, hayata bakış açıları birbirinden çok farklı. Bu ve diğer her süreçte kendinizi iyi tanımaya çalışmalısınız. Disiplini sağlama uğruna, uzun vadede mutluluğunuzdan olmamaya dikkat edin.

Bazıları için kolayca yapılabilen barfiks çekme hareketi, bazıları içinse zorlayıcı bir egzersiz hareketidir. Oldukça estetik gözüken barfiks çekme hareketinin birçok faydası vardır. Yazımızda barfiksin hareketinin ne olduğunu ve barfiksin faydalarını göreceğiz. Zamanı olmayanlar için söyleyelim. Barfiksin faydaları makalemizin en altındadır.

barfiksin faydaları nelerdir

Barfiks Nedir?

Barfiks özünde 1-1,5 metre yüksekliğinde, kendi vücut ağırlığınızı yukarı çekmenizi sağlayan, zemine tutturulmuş jimnastik aracıdır. Fitness merkezlerinde kesinlikle bulacağınız bu araç sayesinde birçok kasınızı çalıştırarak, faydalarını görebilirsiniz. Barfiks çekme hareketinin birçok varyasyonu vardır. Örnek varyasyonlar: Pull-Up (Standart varyasyon), Chin-Up (Eller ile ters tutuş yapılır.), Hanging Leg Raise (Üst ekstremite sabitken bacaklar kaldırılır.), Clapping Pull Up (Kendinizi her yukarıya kaldırdığınızda alkışlarsınız.) Her bir varyasyonun çalıştırdığı ana kaslar ve zorlukları farklıdır.

Barfiks Nasıl Çekilir?

Barfiks çekme hareketini yapabilmek için, öncelikle kaslarınızın kendi vücut ağırlığınızı kaldıracak güçte olması gerekir. Hareketi yapmaya başlamadan önce ısınmayı ihmal etmeyin. Barfiks demirini ellerinizle iyice kavrayarak kendi vücudunuzu serbest bırakıyorsunuz. Bu esnada vücudunuzun hiçbir bölümü bir yere değmemeli. Yalnızca ellerinizle barfiks demirini tutarak kendinizi, özellikle sırt ve kol kaslarınızla demire doğru çekmeniz gerekiyor. Gücünüz yetiyorsa çeneniz demiri geçmeli. Ardından kendinizi yavaşça serbest bırakarak başlangıç pozisyonuna dönüp, hareket tekrarlanır.

Barfiksin Faydaları

Barfiksin ne olduğunu ve nasıl yapılacağını öğrendiğimize göre barfiksin faydalarını öğrenebiliriz.

Sırt Kaslarını Güçlendirir

Barfiks hareketinin çalıştırmayı hedeflediği temel kas Latissimus Dorsi’dir. Barfiks, güçlü sırt kasları için vazgeçilmez bir harekettir.

Birçok Kası Çalıştırır

Barfiks çekme hareketi bileşik bir harekettir. Bu yüzden birçok kası aynı anda çalıştırır. Örneğin Latissimus Dorsi kasını hedeflerken, Brachialis, Brachioradialis, Biceps Brachii (ön kol), Deltoid Posterior (Arka Omuz), Levator Scapulae (Omzun üstünde ve boynun yanındaki kas) gibi ve daha fazla kasları çalıştırır. Böylelikle bir hareket yaparak çok fazla kasınızı aktif ederek güçlendirirsiniz.

Duruşu Güçlendirir

Sırt kaslarınızı güçlendiren bir hareket olduğu için barfiks çekme hareketi omurga sağlığınız için faydalı olabilir. Böylelikle duruş bozukluklarına yakalanma riskinizi azaltır.

Kavrama Gücünüzü Artırır

Ellerinizle barı kavradığınızdan dolayı, kendinizi her yukarıya çektiğinizde ve serbest bıraktığınızda kavrama gücünüz gelişecektir.

Her Yerde Yapılabilirliği Yüksektir

Her zaman spor salonuna ulaşımımız olmayabilir. Özellikle böyle durumlarda dışarıda egzersiz yaparken programınıza barfiks hareketini dahil edebilirsiniz. Yalnızca kendi ağırlığınızı vereceğiniz aracın kendiniz ve çevreniz için güvenli olduğundan emin olun.

barfiks nedir

Konfor alanı sürekli içinde bulunduğunuz, zihninizin ve bedeninizin alışmış olduğu, stresten uzak ve size tamamen güvenli gelen ortamdır. Bu ortamda yeni deneyim ve maceralardan uzağızdır. Konfor alanın getirmiş olduğu rahatlık başlangıçta size iyi hissettirebilir. Ancak ilerleyen zamanlarda monotonluk canınızı sıkabilir.

konfor alanı

Eğer bir hedefiniz varsa konfor alanından çıkmanız gerecektir. Yeni deneyimler yaşamak için konfor alanınızı terk etmelisiniz. Konfor alanında, kimse kendini geliştiremez. Ancak unutmamak gerekir ki, konfor alanınızı terk etmek her zaman olumlu olmayabilir. Hedefiniz için, yeni deneyimler için olası riskleri kabul etmeniz gerekebilir. Çünkü dışarıda daha çok kontrol edemeyeceğiniz şeyler olacaktır.

Korku Aşaması

Bu aşamada, konfor alanınızdan çıkmaktan korkabilirsiniz. Çünkü rahatlık bölgenizden ayrılmak kolay olmayabilir. Yeni durumların getirebileceği stres, endişe verici olabilir. Hep yaptığınız şeylerin dışına çıkmak korkutucu olsa da yeni bir şeyler öğrenmek, hedefinizi gerçekleştirmek için konfor alanınızı terk etmeniz gerekecektir.

Öğrenme Aşaması

Bu aşamada, karşılaştığınız problem ve zorluklarla mücadele etmeyi öğrenirsiniz. Bunun yanında yeni beceriler ve bilgiler edinmiş olursunuz. Hedefiniz için daha kararlı hale gelirsiniz. Konfor alanından çıkmayı öğrenmiş ve bir dahaki sefere daha kolay hareket edebilir durumda olmanız muhtemeldir.

Gelişim Aşaması

Bu aşamada hedefinizi başarmış olursunuz. Bu yüzden mutluluk ve rahatlık hissi meydana gelir. Amacınızı daha iyi bilirsiniz. Konfor alanınızı çok daha kolay terk edebilir hale gelirsiniz. Bu doğrultuda kendinize yeni hedefler belirlersiniz.

Konfor Alanından Nasıl Çıkılır?

Konfor alanından çıkmanın kesin bir yolu yoktur. Kişiden kişiye değişiklik gösterir. Kendinizi en iyi tanıyan sizsinizdir. Bu nedenle konfor alanından çıkıp çıkmamaya ve ne kadar hızlı çıkacağınıza siz karar vermelisiniz. Ancak aşağıdaki tavsiyelerden yararlanabilirsiniz.

Ufak Değişikliklerle Başlayın

Sizi çok fazla strese sokmayacak ufak değişikliklere başlamak, konfor alanınızı terk etmeyi kolaylaştırabilir. Örneğin iş yerinde sürekli yemek yediğiniz masayı değiştirebilirsiniz. Yemek yemeye alışmış olduğunuz masayı değiştirmek bile zihninize garip gelebilir.

Egzersiz Yapın veya Değiştirin

Eğer egzersiz yapmıyorsanız mutlaka egzersize başlamalısınız. Egzersiz yapmak konfor alanınızdan çıkmanın iyi ve sağlıklı bir yoludur. Halihazırda egzersiz yapıyorsanız, farklı bir spor branşı deneyebilirsiniz. Merak ediyorsanız, spor yapmanın faydalarına buradan bakabilirsiniz.

Yeni Yerler Keşfedin

Yeni yerler keşfetmek konfor alanını terk etmek için güzel bir maceradır. Bunu yaparken birçok yeni durumla karşı karşıya kalacağınızdan dolayı, konfor alanını terk etmek için iyi bir alıştırma olacaktır.

Tadını Sevmediğiniz Yemeği Yiyin

Evet biliyorum kulağa biraz endişe verici geliyor. Fakat konfor alanınızdan çıktığınızda olumsuz durumlarla karşılaşabilirsiniz. Sevmediğiniz yemeği yemek konfor alanınızı genişletebilir. Aman! iyi bir motivasyona sahip de olsanız, alerjiniz olan yemeklerden uzak durun. 🙂

Size Zarar Vermeyecek Küçük Korkularınızla Yüzleşin

Konfor alanı kendinizi güvende hissettiğiniz yerdir. Kontrolün sizde olduğunu düşündüren yer konfor alanıdır. Bu yüzden konfor alanından çıkmanın en etkili yollarından birisi size zarar vermeyecek küçük korkularınızla yüzleşmektir. Çünkü korkunuzla yüzleşirken güvenlik ve konfor hislerinden yoksun kalacaksınız.

Sonuç olarak konfor alanından çıkıp çıkmamak sizin elinizde olan bir şey. Konfor alanından çıkmanın olumlu ve olumsuz sonuçları olabileceğini unutmayın. Günün sonunda tüm kararlarınızın sorumluluğu size ait olacaktır.

Kimimiz çocukluğundan beri ip atlamayı bilir. Kimimiz ise hayatında hiç ip atlamamıştır. Hangisi olursanız olun, bu yazıdan sonra daha çok ip atlamak isteyebilirsiniz. Özellikle ip atlamanın faydaları çok fazladır. Bu faydaları öğrendikten sonra ip atlama isteğiniz daha da artacak.

ip atlamanın faydaları

İp Atlamak Ne İşe Yarar?

İp atlamak, kısa veya uzun süreli yapılabilecek dinamik bir egzersizdir. Hedefinize göre antrenman programlarınızda ip atlamanın şiddetini ve süresini ayarlayabilirsiniz. Klasik ip atlarken özellikle ayak bileği, bacak kasları ve kalça kasları çalışır. Bunların yanında karın kasları da oldukça aktiftir. İp atlamanın farklı varyantları vardır. Örneğin, yana sallanmak, jog adımı, boksör adımı vb. varyantlar farklı kasları da devreye sokar.

Kardiyovasküler Dayanıklılığı Artırır

İp atlamak, kalp ve dolaşım sistemini güçlendirir. Antrenmanda vücutta kan akışı hızlanır. Uygun antrenman program zamanının sonunda kardiyovasküler dayanıklılığınız artar. Bu doğrultuda gün içindeki dinlenik nabzınız azabilir.

Kısa Sürede Daha Çok Kalori Yaktırır

Çoğu antrenmana göre ip atlamak, yüksek enerji gerektiren bir egzersizdir. 15-20 dakika ip atlamak ortalama 250 kalori yakar. Bu yüzden kısa sürede çok fazla kalori yakabilirsiniz.

Dengeyi Geliştirir

Sürekli sabit bir yerde zıplamak ve bunu uzun süre devam ettirmek kondisyon gerektirdiği kadar dengede gerektirir. İp atlama egzersiz bitene kadar aynı yerde kalmaya çalışmak dengenizi geliştirecektir.

Koordinasyonu Geliştirir

İp atlarken hareketi yaptıracak tüm kaslarınızın aynı anda çalışması gerekir. İpe takılmamak için zihniniz ve bedeniniz uyum içinde olacaktır. Böylelikle koordinasyon beceriniz gelişecektir. Zaman geçtikçe ip atlama varyantlarını değiştirebilirsiniz. Daha zor varyantlar daha çok koordinasyon geliştirecektir.

Eklem ve Kemikleri Güçlendirir

Ufak ufak ve sürekli sıçrayışlar kemiklerde küçük stresler oluşturur. Bu streslere maruz kalan kemik yoğunluğu zaman geçtikçe güçlenir. Özellikle ergenlik çağındaki çocukların düzenli ve doğru şekilde ip atlamaları boy uzamasına destek sağlar.

Her Mekanda Yapılabilirliği Yüksektir

İster parkta, ister evde, isterseniz de spor salonunda ip atlayabilirsiniz. İp atlamak çoğu mekanda kolaydır.
Siz de hedefinize en uygun şekilde ip atlamayı programınıza dahil edebilir ve ip atlamanın faydaları doğrultusunda sağlığınıza yarar sağlayabilirsiniz. Spor yapmanın faydalarını öğrenmek isterseniz buraya tıklayarak ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.