Herkesin bir kez olsun yaptığı şınav hareketi, dünyadaki en popüler egzersiz hareketi olabilir. En popüler olmasının nedenlerinden birisi şüphesiz her yerde kullanılabilir, faydalı bir hareket olmasıdır. Şınav bileşik bir harekettir. Çalıştırdığı hedef kaslar: Pectoralis Major, Sternal. Sinerjist kaslar: Pectoralis Major, Clavicular, Triceps Brachii, Anterior Deltoid. Stabilizatör kaslar: Rectus Abdominis, Obliques, Quadriceps. Bu yazılan kas grupları normal şınav içindir. Şınavın birçok farklı kasları çalıştıran varyasyonları vardır.
Şınav pozisyonu aşağıdaki görseldeki gibidir. Bu pozisyondan bel ve dizlerinizi bükmeden, dirseklerinizden yukarıya kalkıp tekrar inmeniz gerekiyor.
Şınavın Faydaları Nelerdir?
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz kaslar gibi, tek hareketle birçok kası çalıştırmanız mümkündür.
Zamanla yüksek miktarda şınav çekerek, kuvvette dayanıklılığınızı artırabilirsiniz.
Kondisyon kazanmanıza yardımcı olabilir.
Kan akışını hızlandırmaya yönelik iyi bir harekettir.
Ön ısınmadan sonra, ağırlık öncesi şınavı egzersiz programınıza katarak daha iyi ısınabilirsiniz.
Spor salonunda, evde, bahçede, her yerde yapılabilirliği yüksektir.
Şınavımı Nasıl Geliştirebilirim?
Öncelikle hareketi ne kadar çok sayıda yapabiliyoruz? Bilmek lazım. Eğer hareketi hiç yapamıyorsanız, ilk olarak ayak parmak ucunuzun yerine dizlerinizin üstünde yapabilirsiniz. Egzersiz programınıza 3-4 set ve 1-12 tekrar arası yapabildiğiniz kadar olarak ekleyebilirsiniz. Bir başka seviye ise hareketi eğimli bir nesne veya yükselti yardımıyla yapmak olacaktır. El ve kollarınız zemin yerine o yükseltide olacak ve işiniz normale göre biraz daha kolaylaşacaktır.
İleri seviyedekiler için hareket sayısını artırmanın birçok alternatif yolu vardır. Örneğin üstünüze ağırlık alarak hareketi yapabilirsiniz. Bu doğrultuda zamanla tekrar sayılarınız artacaktır. Ancak doğru ağırlığı seçmeye ve düzgün yerleştirmeye dikkat edin. Başka bir örnek ise diğer varyasyonlardan yararlanabileceğinizdir. Hareketi farklı formlarda yapmak hem vücudunuzu daha çok güçlendirir hem de daha iyi kontrol etmenizi sağlayacaktır.
Başlangıç ve ileri seviyelerdeki hareket sayısını geliştirmeye yönelik ortak nokta ise kas kütlenizi artırmak ve yağ oranınızı düşürmektir. Ne kadar güçlü olursanız o kadar çok sayıda hareketi yapabilirsiniz. Ancak ne kadar güçsüz ve kilolu olursanız, sayılarınızı artırmak zor olacaktır.
Bilgilerin genel olarak yazıldığını hatırlatmak isteriz. Eğer bir sağlık sorununuz varsa mutlaka doktora danışınız. Egzersiz yapmada yetkin değilseniz gözetim altında egzersiz yapmanızı sağlığınız için tavsiye ederiz. Spora yeni başlıyorsanız buraya tıklayarak ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.
Herkese güvenli ve sağlıklı egzersizler.