İnsanlar olarak fiziksel ve fizyolojik ihtiyaçlarımız dışında sosyal, kültürel, psikolojik ihtiyaçlarımızda var. Özellikle sosyal, kültürel ve psikolojik ihtiyaçlarımız, canlı olan insanın zihninin gelişmişliğine bağlı olarak gelişmekte ve değişmektedir. Sinirbilimciler insan zihninin karmaşık olduğunu ve tamamen çözülmesinin çok zor olduğunu kabul ediyor. Ancak yaptıkları çalışmalar yine de zihnimizin ne kadar güçlü olduğunu ortaya koyuyor. Belki de zihnimiz güçlü ve kabiliyetli olmasından dolayı bu kadar karmaşıktır. Bu kadar karmaşık bir sistemde zihinsel antrenman yaparak hedeflerinize daha çok yaklaşabilir veya daha mutlu olabilirsiniz.
Yürüyüş yaparken bir sonraki adımınızı nasıl atacağınızı düşünmezsiniz. Artık zihniniz için yürümek çok basit bir motor becerisi haline gelmiştir. Ancak her defasında atacağınız adımı zihninizde canlandırırsanız her defasında daha mükemmel adım atarsınız. Örneğin yerde çamur olduğunu hayal edebilirsiniz ve çamurla karşılaştığınızda nasıl tepki vereceğiniz çoktan hazırdır. İşte kabaca zihinsel antrenman budur.
Özellikle sporda çokça kullanılan zihinsel antrenman, sporcunun fiziksel antrenmanları haricinde yaptığı zihinsel aktivitelerden oluşuyor. Örneğin her gün fiziksel olarak 5.000 şut çalışacak basketbolcu, antrenman öncesinde gözlerini kapatıp şutlarını nasıl atacağını, tüm tekniğini, şutların başarılı olmasını zihninde canlandırarak kendini geliştirir ve zihnini antrenmana hazırlar. Sporda başarılı olabilmek için yalnızca fizyolojik ve fiziksel iyi olmak yetmez. Sporcunun fiziği ve zihni kuvvetli olmalı ve psikolojisi, sosyalliği gibi durumlarında optimal seviyede olması gerekir.
Zihinsel Antrenman Türleri
1- Kendi kendine konuşma (subvokal) antrenman: Sporcu hedefindeki hareketi en iyi şekilde yapabilmek için kendi kendine konuşur. Aynı zamanda kendini motive eder.
2- Gizli algı antrenmanı: Sporcu, hayalinde kurguladığı bir sporcuyu hareketi çok başarılı şekilde yaparken zihninde canlandırır.
3- Kendini hayal etme (ideomotor) antrenman: Sporcu kendisini hareketi yapıyorken hayal eder. Burada önemli olan sporcunun, hareketi tüm ayrıntılarıyla başarılı bir şekilde yaptığını hayal etmesidir.
Her ne kadar sporculardan konuşmuş olsak da, herkes bu antrenman teknikleri kullanabilir. Örneğin stresli bir ortamdayken gözlerinizi kapatıp kendi kendinize konuşarak, huzurlu bir ortam düşünebilirsiniz. İş hayatınızda hedeflerinize daha çok yaklaşmak için mevcut işinizi çok daha iyi yaptığınızı, terfi almış olduğunuzu hayal edebilirsiniz. Kısacası bu antrenmanları hayatınızda birçok şeyde kullanmanız mümkün.
Zihinsel Antrenmanın Faydaları
- Amatör sporcu teknikleri daha kolay öğrenir. Sporcunun tekniğini geliştirir.
- Profesyonel sporcunun zihnindeki, belki de fiziksel engelleri ortadan kaldırmasına yardımcı olur.
- Sporcu başaracağına daha çok güvenir. Motivasyon sağlar.
- Sporcu hareketi zihninde canlandırdıkça, sinir sistemi ilgili kaslarını uyarır. Sporcu fiziksel olarak hareketi yapıyormuş gibi olacağından kendisinin öz güveni artar. Bu yüzden başarı olasılığı artar.
- Sporun dışında hayata uygulanabilirliği çok yüksektir. Stresten uzaklaşıp hedeflerinize yaklaşmanız için kullanılabilirsiniz.
Sonuç olarak zihinsel antrenmanın performansa etkisi çalışmalarla kanıtlanmış durumdadır. Çalışmalardan bazılarını okumak için buraya tıklayabilirsiniz. İşlevselliği çok yüksek olan bu antrenman tekniğini mutlaka deneyin. Nasıl olsa sakatlanma riski en az olan antrenman türü, bu olsa gerek.