Archive

Kasım 2021

Browsing

İnsanlar olarak fiziksel ve fizyolojik ihtiyaçlarımız dışında sosyal, kültürel, psikolojik ihtiyaçlarımızda var. Özellikle sosyal, kültürel ve psikolojik ihtiyaçlarımız, canlı olan insanın zihninin gelişmişliğine bağlı olarak gelişmekte ve değişmektedir. Sinirbilimciler insan zihninin karmaşık olduğunu ve tamamen çözülmesinin çok zor olduğunu kabul ediyor. Ancak yaptıkları çalışmalar yine de zihnimizin ne kadar güçlü olduğunu ortaya koyuyor. Belki de zihnimiz güçlü ve kabiliyetli olmasından dolayı bu kadar karmaşıktır. Bu kadar karmaşık bir sistemde zihinsel antrenman yaparak hedeflerinize daha çok yaklaşabilir veya daha mutlu olabilirsiniz.

zihinsel antrenman nedir

Yürüyüş yaparken bir sonraki adımınızı nasıl atacağınızı düşünmezsiniz. Artık zihniniz için yürümek çok basit bir motor becerisi haline gelmiştir. Ancak her defasında atacağınız adımı zihninizde canlandırırsanız her defasında daha mükemmel adım atarsınız. Örneğin yerde çamur olduğunu hayal edebilirsiniz ve çamurla karşılaştığınızda nasıl tepki vereceğiniz çoktan hazırdır. İşte kabaca zihinsel antrenman budur.

Özellikle sporda çokça kullanılan zihinsel antrenman, sporcunun fiziksel antrenmanları haricinde yaptığı zihinsel aktivitelerden oluşuyor. Örneğin her gün fiziksel olarak 5.000 şut çalışacak basketbolcu, antrenman öncesinde gözlerini kapatıp şutlarını nasıl atacağını, tüm tekniğini, şutların başarılı olmasını zihninde canlandırarak kendini geliştirir ve zihnini antrenmana hazırlar. Sporda başarılı olabilmek için yalnızca fizyolojik ve fiziksel iyi olmak yetmez. Sporcunun fiziği ve zihni kuvvetli olmalı ve psikolojisi, sosyalliği gibi durumlarında optimal seviyede olması gerekir.

Zihinsel Antrenman Türleri

1- Kendi kendine konuşma (subvokal) antrenman: Sporcu hedefindeki hareketi en iyi şekilde yapabilmek için kendi kendine konuşur. Aynı zamanda kendini motive eder.

2- Gizli algı antrenmanı: Sporcu, hayalinde kurguladığı bir sporcuyu hareketi çok başarılı şekilde yaparken zihninde canlandırır.

3- Kendini hayal etme (ideomotor) antrenman: Sporcu kendisini hareketi yapıyorken hayal eder. Burada önemli olan sporcunun, hareketi tüm ayrıntılarıyla başarılı bir şekilde yaptığını hayal etmesidir.

Her ne kadar sporculardan konuşmuş olsak da, herkes bu antrenman teknikleri kullanabilir. Örneğin stresli bir ortamdayken gözlerinizi kapatıp kendi kendinize konuşarak, huzurlu bir ortam düşünebilirsiniz. İş hayatınızda hedeflerinize daha çok yaklaşmak için mevcut işinizi çok daha iyi yaptığınızı, terfi almış olduğunuzu hayal edebilirsiniz. Kısacası bu antrenmanları hayatınızda birçok şeyde kullanmanız mümkün.

zihinsel antrenman

Zihinsel Antrenmanın Faydaları

  • Amatör sporcu teknikleri daha kolay öğrenir. Sporcunun tekniğini geliştirir.
  • Profesyonel sporcunun zihnindeki, belki de fiziksel engelleri ortadan kaldırmasına yardımcı olur.
  • Sporcu başaracağına daha çok güvenir. Motivasyon sağlar.
  • Sporcu hareketi zihninde canlandırdıkça, sinir sistemi ilgili kaslarını uyarır. Sporcu fiziksel olarak hareketi yapıyormuş gibi olacağından kendisinin öz güveni artar. Bu yüzden başarı olasılığı artar.
  • Sporun dışında hayata uygulanabilirliği çok yüksektir. Stresten uzaklaşıp hedeflerinize yaklaşmanız için kullanılabilirsiniz.

Sonuç olarak zihinsel antrenmanın performansa etkisi çalışmalarla kanıtlanmış durumdadır. Çalışmalardan bazılarını okumak için buraya tıklayabilirsiniz. İşlevselliği çok yüksek olan bu antrenman tekniğini mutlaka deneyin. Nasıl olsa sakatlanma riski en az olan antrenman türü, bu olsa gerek.

Spor yapmanın sağlık üzerindeki olumlu etkisi pek çok kişi tarafından bilinmektedir. Spor yapmadan önce bilmeniz gereken bazı durumlar, size daha sağlıklı ve güvenli spor ortamı sunacaktır.
Sağlık kazanmak için kimse sağlığını tehlikeye atmak istemez. Sağlıklı spor yapmanız için bilmeniz gereken bazı durumları yazımızda inceleyeceğiz.

sağlıklı spor

Sağlıklı Spor Nedir?

Sporun getirmiş olduğu faydalardan en iyi şekilde yararlanırken, güvenliğinizi tehlikeye atmadan spor aktivitenize hayat boyu devam edebilmektir. Sporun faydalarını, kendinize kısa veya uzun vadede zarar vermeyecek şekilde sürdürmek gereklidir. Bu yüzden sağlıklı spor önemlidir. Spor yapmanın faydalarını okumak isterseniz buraya tıklamanız yeterlidir.

Sağlığınızın İyi ve Yeterli Olduğundan Emin Olun

Yapacağınız spora göre sağlığınızın iyi durumda olduğundan emin olmalısınız. Çünkü sağlığınız yeterli değilse yapacağınız spor size zarar verebilir. Bu doğrultuda doktor kontrolünden geçmeniz önemlidir. Sağlığınızın iyi olduğunu bilmek spor esnasında rahatlık verecektir. Böylelikle gönül rahatlığıyla sporunuzu yapabilirsiniz.

Güvenli Ortamda Spor Yapın

Her sporun kendine ait ortamı vardır. Bu ortamların güvenli olduğundan emin olmalısınız. Örneğin futbol sahasında çöp olması, yüzme havuzun ideal sıcaklığında olmaması, fitness salonunun yeterli havalandırmaya sahip olmaması gibi durumlar güveni sarsan durumlardır. Bu nedenle spor için ortamın güvenli olduğundan emin olmak önemlidir. Güvenli ortam sağlığınızı riske atmamanın önemli yollarındandır.

Beslenmenize Dikkat Edin

Sağlıklı olmak için iyi beslenmek çok önemlidir. Özellikle düzenli spor yapıyorsanız beslenmenize daha da dikkat etmeniz gerekecektir. Beslenme programı yaşa, cinsiyete, kiloya, gün içinde harcanan enerjiye, yapılan spora, aktivitenin şiddetine ve birçok başka unsura göre değişir. Doğru beslenmek sporda performansınızı artırır ve daha sağlıklı olmanıza katkı sağlar.

sağlıklı beslenme

Spordan Önce Isınma Hareketleri Yapın

Spordan önce ısınma hareketleri yapmak, bedeni ve zihni spora hazırlar. Kaslarınız, bağlarınız ve eklemleriniz spor için hazır hale gelir. Böylelikle sakatlık riski azalır. Vücuttaki kan akışı hızlanarak vücut sıcaklığı yükselir. Eklem hareket açıklığınız artar. Bu nedenlerden ve daha fazlasından dolayı spor öncesi ısınmak çok önemlidir.

Sporu Doğru Şekilde Yapın

Her ne spor yapıyor olursanız olun, hareketleri doğru şekilde yapmak sağlığınız için önemlidir. Yanlış yapılan hareketler ciddi sakatlıklara yol açabilir. Bunlardan kaçınmanın en etkili yolu, sporda uzman birisiyle spor yapmaktır. Aynı zamanda baş dönmesi, göğsünüzde ağrı, eklemlerinizde aşırı ağrı gibi durumlar hissederseniz sporu bırakın ve sağlık kuruluşuna başvurun.

Spor Sonrası Soğuma Hareketleri Yapın

Spor sonrası soğuma hareketleri yapmak, kaslarınızı rahatlatacaktır. Aynı zamanda egzersiz sonrası soğuma hareketleri sakatlık riskini azaltır. Soğuma hareketleri genelde esneme hareketlerinden oluştuğu için esnekliğinize katkı sağlar. Aynı zamanda sonraki spor zamanı için hızlıca toparlanmanıza yardımcı olur.

Düzenli ve Kaliteli Uykuya Dikkat Edin

Buraya kadar tüm maddelere dikkat ettiyseniz, iyi bir uykuyu siz çekmeyecekseniz de kim çekecek?
Düzenli ve kaliteli uyumak, yorgunluğunuzu giderir ve sağlığınıza katkı sağlar.

Spor yapmak, kimisi için hayatının vazgeçilmez bir parçasıyken, kimisi için zor bir uğraştır.
Söz konusu ne olursa olsun, düzenli spor yapmanın faydaları çok fazladır. Bu yüzden sağlığınızı korumak için sporun faydaları göz ardı edilmemelidir. Birlikte, sporun faydalarına göz atalım.

spor yapmanın faydaları

Kardiyovasküler Sistemi Geliştirir

Düzenli spor yapmak, kalp ve dolaşım sisteminizi güçlendirir. Bu doğrultuda gün içindeki aktivitelerinizde daha az yorulur ve daha çok enerjiniz olur.
Dinlenik nabzınız daha iyi seviyelerde olur. Zaman içerisinde efor kapasiteniz artış gösterir.

Tansiyonu Dengeler

Kalp her kasıldığında (sistol), atardamarlara kan pompalanır. Kalp kasıldıktan sonra gevşer ve diyastolik basınç meydana gelir. Sistolik basınç ve diyastolik kan basınçlarına tansiyon deriz.
Düzenli spor yapmak, tansiyonu dengelememize yardımcı olur.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Spor yapmak, canlı bir organizma olan insanı, hastalıklardan koruyan bağışıklık sistemini güçlendirir.
Düzenli egzersiz yapmak, hareket halinde olmak, yediğimiz besinlerin emilimini daha iyi hale getirecektir. Böylelikle bağışıklık sistemimiz için gerekli olan besinleri daha efektif kullanmış olacağız.

Kasları, Kemikleri, Bağları Güçlendirir

Spor yapmak kaslarınızı, kemiklerinizi, bağ ve dokularınızı daha güçlü hale getirecektir.

Obezitenin Düşmanıdır

Düzenli spor yapmak, hareket halinde bulunmak, başka bir deyişle enerji harcamak obezitenin düşmanıdır. Spor yapmak kilo kontrolünüze yardımcı olur.

Duruşunuzu Düzeltir

Hareket halinde bulunmak, spor yapmak, kaslarınızı ve eklemlerinizi güçlendirir. Bundan dolayı omurga sağlığınız daha iyi hale gelir ve gün içinde dik durmanıza yardımcı olur.

Kaba Motor Becerilerini Güçlendirir

Atlama, zıplama, koşma, yön değiştirme gibi vücudumuzda büyük kasları kullanmamız gerektiren eylemleri daha iyi kullanmamıza olanak sağlar.

Sosyal İlişkileri Kuvvetlendirir

Spor esnasında hedefe ulaşmak için takım çalışması gereklidir. Dolayısıyla diğer insanlarla etkili iletişim halinde olmak gerekir. Bu yüzden spor yapmak iletişimi güçlendirir. Böylelikle günlük sosyal ilişkileriniz daha iyi hale gelir.

Stres Kontrolü Sağlar

Spor esnasında birçok karar vermeniz gerekir. Bu kararları kısa süre içerisinde, dolayısıyla stresli ortamda vermeniz gerekebilir. Ne var ki keyif aldığınız sporu yaparken stres için alıştırma yapmış olursunuz. Dolayısıyla günlük yaşamınızda stresli işlerinizin altından daha iyi kalkacak ve stresi yöneteceksiniz.

Zihinsel Sağlığa Faydası Vardır

Hareket etmek kendi başına zihni aktif etmeye yetebilecek kapasitededir. Ancak spor yapmak, zihni çok daha fazla aktif kullanmanıza olanak sağlar. Problemleri hızlı ve etkin çözmenize yardımcı olur. Spor sırasında salgılanan dopamin, endorfin gibi mutluluk hormonları sayesinde sizi daha mutlu hale getirir.

Özgüven Artırır

Düzenli spor yaptığınızda, kendinizi fiziksel ve zihinsel daha iyi hissedeceğinizden dolayı özgüveninizde artış olacaktır. Özellikle spor yapmak kendine güvenmeyi gerektirir.

Disiplin Becerinizi Kuvvetlendirir

Kendinizi ve yaşamınızı disipline etmek, geliştirebilir bir beceridir. Günlük hayatın yoğunluğu karşısında düzenli spor yapan birisinin disiplin becerisini çok fazla tartışmaya gerek yoktur. Düzenli spor yapmak, sporda hedeflerinizi başarmak, belli saatte spora gitmek, iyi bir diyetle beslenmek disiplin becerinizi kuvvetlendirecektir.

spor yapmanın faydaları

Sonuç Olarak

Bireysel veya toplu olarak yapılan ve kuralları olan spor yapmasanız dahi, mutlaka düzenli egzersiz yapın. Egzersiz veya spora başlamadan önce sağlığınızın uygun olduğundan emin olun. Doğru ve güvenli düzenli egzersiz yapmak size yukarıdaki, spor yapmanın faydaları ve daha fazlasını sağlayacaktır. Günümüzde çokça tercih edilen fitness salonlarında egzersiz yapabilirsiniz. Fitness hakkında daha fazla bilgi edinmek için, buradan yazımıza gidebilirsiniz.

Amerikan Spor Sağılığı Yüksekokulu (ACSM) , haftada 150 dakika egzersiz öneriyor. Haftada 5 gün olmak üzere, yarım saat şeklinde egzersiz yapılmasını önermekteler. İlgili kaynağa buradan gidebilirsiniz.

” Hayattaki en önemli zenginlik sağlıktır.”
Hareket, yaşam demektir. Herkese iyi sporlar.

21. yüzyılda adını çokça duyacağımız wellness nedir?
Wellness, insanın kendini iyi hissetme halidir. Bu iyi hissetme hali, yalnızca fiziksel değildir.
Fiziksel, zihinsel, sosyal sağlığın birlikte iyi olma durumudur. Wellness, pozitif bir yaşam biçimidir.
Yazımızın devamında, wellness kavramının özelliklerine detaylıca bakalım.

manzara

Wellness Nedir?

Sağlıklı olmak, yalnızca hastalık veya sakatlığın yokluğunda değil, fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olma durumudur.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)

DSÖ, wellness durumunu yani, iyi hissetme halini birçok özellikle birlikte ele alıyor. Bu tanıma göre, fiziksel olarak dünyanın en sağlıklı insanı da sayılsanız, eğer zihinsel olarak kendinizi iyi hissetmiyorsanız ya da sosyal durumunuz iyi değilse, wellness durumunuz iyi sayılamaz.

İnsanlık, tarihin her zamanında kendini iyi hissetmek istemiştir. Bu doğrultuda tarih sayısız insan tanımıştır.
Peki insan kendini nasıl iyi hissedebilir? Kendinizi iyi hissettiğinizden nasıl emin olabilirsiniz? Bir durum kimin için ne kadar iyi?
Bu ve bunun gibi sayısız soru aklınıza geliyor olabilir. Fitideoloji olarak, bu sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Tıp doğrultusunda rasyonel olmak gerekirse, fiziksel ve zihinsel sağlık olmadan kimseye tam sağlıklı diyemeyiz. Bizim için wellness burada farklılık gösteriyor.
Ne zaman öleceğimizi bilmediğimiz bu zaman içerisinde, mutluluk bizim için çok kıymetli.
Mutlu olabilmenin yolu elbette ki kendinizi iyi hissetmekten geçiyor.
Fiziksel veya zihinsel sağlığında aksaklık yaşayan insanlar yine de mutlu olabilir.
Burada durum kendinizi iyi hissetmekten geçiyor. İçinde bulunduğu durumla ilgili elinden geleni yapmış ve kontrolünde olmayan durumları kabul etmiş birisi, her şeye rağmen kendini çok iyi hissedebilir.

Sağlıklı dış görünüş, içeriden başlar.

Robert Urich

Wellness Özellikleri Nelerdir?

Fiziksel: Fizyolojik olarak kardiyovasküler sistemin, sinir sistemi vb. sistemlerin iyi durumda olması. Bireyin hastalık ve sakatlıklardan uzak olma durumu. Bunun yanında, kişinin fiziki olarak kendini iyi hissetmesi de fiziksel sağlığının göstergesidir.

Zihinsel: Beynin sağlıklı olma durumu. Zihinsel olarak iyi halde olma durumudur.

Duygusal: Duygusal olarak kendini iyi hissetmektir. Yoğun stres ve depresyondan uzak olmaktır. Bu doğrultuda duygusal olarak mutlu olmaktır.

Ruhsal: Ruh halinin iyi olmasıdır. İnsan olarak varoluş amacına veya anlamına sahip olmaktır.

Sosyal: Topluma adapte olmuş, katkı sağlayan birey olmak. Bu doğrultuda, toplum kurallarına uymak ve diğer insanlarla pozitif iletişim, etkileşim halinde olmak.

Çevresel: Yaşadığımız doğa ve çevreyle barış halinde olma durumudur. Doğaya ve çevremize saygı göstermektir.

Kendinizi İyi Hissetmeniz İçin Tavsiyelerimiz

Son olarak, kendinizi daha iyi hissedebilmeniz için tavsiyeler yazacağız.

  • Dengeli, düzenli, çeşitli ve sağlıklı beslenin.
  • Uykunuzu yeterli aldığınızdan emin olun.
  • Mutlaka düzenli egzersiz yapın.
  • Fazla kilolarınız varsa, adım adım onlardan kurtulun.
  • Sosyal ilişkilerinizin sizin için yıkıcı değil, yapıcı olduğundan emin olun.
  • Sevdiğiniz türdeki kitapları düzenli okuyun.
  • Stresten kaçının. Kaçınamıyorsanız, stres yönetimi konusunda kendinizi geliştirin ve tepkinizi yönetin.
  • Size fayda sağlayacak hobi edinin.
  • Düşüncelerinizi kontrol altına alın. Pozitif düşünün.
wellness düşüncenin gücü